Hungarikumunk, a magyar bor kultúrája

A bor szorosan hozzákapcsolódik Magyarországhoz és a hazai gazdasághoz: tudomásunk szerint nincsen még egy olyan ország, amelynek a nemzeti himnuszában is szó esne a borról. A magyar borok kiváló minőségét és világhírét jól mutatja, hogy hungarikummá minősítették őket.

Az egyediség gyökerei

Magyarországon több, mint ezer éve készítünk borokat. A magyar borkészítés legértékesebb résztvevője, a tudás őrzője, a magyar borász. Összedolgozik ugyan a talajjal, a nappal és a szőlővel, de ő a rendező, aki évszázadok óta a természet ajándékaival évről évre új kalandra indul.

Kiemelkedő területeink

Minden pohár bor magában foglalja a tájat, ahol született és az embert, aki fáradságos munkával elkészítette. Hazánk 6 legnépszerűbb és legfontosabb turisztikai vidéke a következők: Balaton, Duna, Felső-Magyarország, Felső-Pannon, Pannon és a Tokaji borrégió. Ezen helyszíneken az érdeklődök az évszakok váltakozásával különböző programokban tudnak részt venni.

Meghatározó borfajtáink

Magyarországon 65 000 hektáron, 223 fajtával folyik borszőlő-termesztés. E sokféleség egyfelől megkönnyíti, hogy mindenki megtalálja a kedvencét, másfelől meg is nehezíti a választást, ha nem ismerjük azokat a fajtákat és borstílusokat, amelyek egy-egy borvidék ikonikus borává váltak (pl. aszú, bikavér). Ismereteink és élményeink gyarapításához számos borkóstolón vehetünk részt a borrégiókban.

Hungarikum, mint üzlet

Az utóbbi tíz év során a magyar borüzletág nagyon sokat fejlődött a kereslet növekedésével párhuzamban. Azok a tényezők, amelyek Magyarországot nagy bortermelő országgá tették valamikor, ma sok külföldi befektetőt vonzanak, akik hozzájárulnak a választék bővítéséhez. A bortermékek kétharmada belföldi piacon, maradék egyharmada pedig exportpiacon kerül értékesítésre.

Ajánló – Paulus Pincészet: www.paulusborhaz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.